Stichting Voorkom

21 december 2017

Groep 8 heeft de jaarlijkse lessen van stichting Voorkom weer gehad. Tijdens de eerste twee lessen in oktober werd er nagedacht over verslaving. Daarin kwamen vooral roken, drugs en alcohol aan de orde. Kinderen in groep 8 zijn zich er bewust van geworden dat ze in aanraking gaan komen met bijvoorbeeld sigaretten. Dat betekent dat je vooraf moet weten hoe je gaat reageren als je een sigaret wordt aangeboden. Anders ben je heel kwetsbaar. De tweede les is er een ervaringsdeskundige geweest die de kinderen verteld heeft over zijn vroegere verslaving.

Hij vertelde hoe hij al jong begon met drinken, verslaafd raakte en uiteindelijk zijn bedrijf, zijn vrouw, zijn geld en huis kwijtraakte. Na een zware periode van afkicken en terugvallen is het uiteindelijk gelukt om weer een normaal leven op te bouwen. Hij vertelde dat God hem de kracht gaf om uiteindelijk vol te houden. Hij drinkt al jaren geen alcohol meer. Het bijzondere is dat zijn vrouw inmiddels weer bij hem terug is.

De derde les was afgelopen vrijdag. Toen werd er nagedacht over internet. Hoe gaan we om met games en sociale media. Er zijn heel veel leuke dingen, maar ook gevaren. Er is gepraat over de klassenapp. Hoe houden we het leuk? Er is gewaarschuwd om nooit alleen af te afspreken met mensen die je alleen kent via sociale media. Iemand kan zich voordoen als iemand anders met alle mogelijke gevolgen van dien.
De deskundige die de les gaf, heeft ook een punt van zorg met ons gedeeld. Veel kinderen spelen graag het spel GTA.
GTA is een 18+ game waarin de speler, naast het volgen van een verhaallijn die voornamelijk rond misdaad en geweld draait, de mogelijkheid heeft in een virtuele wereld rond te lopen en willekeurig mensen te vermoorden, omver te rijden of aan te vallen. Het taalgebruik is grof en er wordt in gevloekt. Er worden zelfs mensen verkracht.
Vaak zijn ouders zich er niet van bewust welke spellen hun kinderen spelen. Het is goed om mee te kijken met de spellen die onze kinderen spelen. Behalve bovenstaande gevaren is bewezen dat sommige kinderen van spellen als GTA erg agressief worden en zich nauwelijks nog kunnen concentreren.
Er zijn ook gevallen bekend van kinderen die vanwege het hoge prikkelgehalte van de games epileptische aanvallen kregen.
U begrijpt uit het bovenstaande dat we dringend adviseren om uw kind geen games als GTA te laten spelen.

Hieronder komen nog een paar reacties van leerlingen:

Lieke: Op vrijdag 15 december kwam Voorkom. Het ging over internet. Je mag niet zomaar vreemde mensen accepteren ,want dan kan je met verkeerde mensen terechtkomen en dan kunne er vreemde dingen gebeuren.
Esmee: Ze heeft verteld dat je niet zomaar dingen online mag zetten; het is best gevaarlijk als je dingen online zet die er niet voor bedoeld zijn, want je kunt zomaar gehackt worden ook al heb je een privé account. Wees dus altijd voorzichtig op het internet!
Luna: Je moet niet zomaar een leuk profiel doen of rare foto’s online zetten van jezelf of iemand anders en ga ook niet zomaar met vreemde mensen afspreken, want dan kunnen er gevaarlijke dingen gebeuren!


Terug naar het nieuwsoverzicht